Cateva detalii despre pomi fructiferi

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru o plantare corectă a pomilor fructiferi?

PLANTARE

Odată ce ai decis ce pomi fructiferi vrei să plantezi și ai cumpărat puiețîi, poți trece la pașii următori. Respectarea acestora crește semnificativ șansele că rădăcinile să se prindă, iar pomii să se dezvolte armonios în livada ta.

1. Alegerea terenului

Este de preferat că solul pe care plantezi să fie cât mai bogat în susbstante minerale, să fie ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, dar și solurile brun-roșcate de pădure, benefice pentru cultură pomilor.

2. Săpatul gropilor

Este recomandat că gropile în care vei plantă pomii să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, se activează microflora din sol și pământul se aereaza.

Pentru plantarea pomilor toamna, poți sapa gropile încă din luna august, în timp ce pentru plantarea efectuată primăvara, le poți sapa din iarnă, când vremea îți permite și solul nu este înghețat.

Gropile trebuie să aibă o adâncime cuprinsă între 60-80 de centimetri și lături de 1-1,5 metri, pentru a favoriza afanarea solului. Rădăcinile pomilor vor avea suficient loc să se prindă și să se dezvolte ulterior.

3. Fasonarea rădăcinilor

Această operațiune are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 milimetri și de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt cele responsabile de prinderea pomilor, așa că acestea trebuie să fie cât mai lungi, dacă nu sunt rănite.

În cazul rădăcinilor de schelet care prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 1-2 centimetri, iar cele uscate pot fi tăiate de la baza, pentru a stimula creșterea unora noi și sănătoase.

4. Mocirlirea rădăcinilor

Pentru a efectua acest pas, este nevoie să scufunzi rădăcinile pomilor, în mod repetat, într-un amestec format din pământ mărunțit, compost și apă. Acest amestec are rolul de a stimula vindecarea rănilor și creșterea noilor rădăcini, în locul celor care au fost fasonate. De asemenea, el asigura umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării și ajută la mai bună aderare a acestora la sol.

5. Plantarea pomilor

Imediat după mocirlirea rădăcinilor, pomii trebuie plantați, pentru a nu permite amestecului să se usuce pe rădăcini. Trebuie menționat și următorul aspect: dacă la mocirlire este permis să adaugi un îngrășământ pe baza de bălegar, acest lucru este interzis la plantare, întrucât acesta poate arde rădăcinile.

Plantarea pomilor se face urmand pașii următori:

Plantarea propriu-zisă a pomilor implică respectarea următorilor pași:

· 1.Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta. Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.

· 2.Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.

· 3.Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapă mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.

· 4.În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă că această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.

· 5.Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață. Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, taseză-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl batătorești. Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.

· 6.După ce ai terminat plantarea, uda pomul la baza, acolo unde pătrunde în pământ, până când apă ajunge la rădăcini. Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști că rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.

· 7.Dacă plantarea are loc toama, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime. Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatura constanța la nivelul rădăcinilor.

· 8.Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasa de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problema în livada ta.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi?

Distanța la care plantezi pomii unul de celălalt depinde, în primul rând, de specia aleasă, dar și de portaltoiul pe care îl folosești. În orice caz, distanță dintre rânduri nu trebuie să fie mai mică de 3,5 metri, pentru că vei obstrucționa lumina pe care o primesc pomii, mai ales când vor crește. Unele soiuri au nevoie de mai multă lumină naturală, iar plantarea prea apropiată îi poate face să nu crească suficient de mari.

Iată care sunt distanțele de respectat, în funcție de soiul pe care îl plantezi:

· Măr, par, piersic, vișin, cais, prun: distanță minimă: 4 metri distanță între rânduri, 3 metri distanță între pomi, distanță obligatorie: 4 metri distanță între rânduri, 4 metri distanță între pomi;

· Cireș: distanță minimă: 5 metri distanță între rânduri, 4 metri distanță între pomi, distanță recomandată: 5 metri distanță între rânduri, 5 metri distanță între pomi;

· Nuc: distanță optimă este de 5 metri distanță între rânduri și minimum 5 metri distanță între pomi. Nucul are o coroana bogată, care umbrește mult în jur, motiv pentru care este recomandat să lași cât mai mult spațiu între pomi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0